מהו הסגנון האדריכלי שנקרא ברוטליזם
סגנון אדריכלי ייחודי שהתפתח באמצע המאה ה-20 ומתאפיין במבנים מסיביים, שימוש בבטון חשוף, קווים גיאומטריים חדים ופונקציונליות גבוהה. מקור השם מהמונח הצרפתי "Béton Brut" (בטון גולמי), המשקף את השימוש בבטון לא מעובד כחומר הבולט ביותר. הסגנון צמח מתוך גישה פונקציונלית שנועדה לתת מענה זול, יעיל ומהיר לבנייה ציבורית לאחר מלחמת העולם השנייה, אך עם השנים הפך לז'אנר אומנותי בפני עצמו שגרר גם לא מעט ביקורת ואף חוסר אהדה. כמו כל אומנות, הדעות חלוקות לגבי הסגנון ויש המהללים ויש הפוסלים.
דוגמאות למבנים ברוטליסטיים בישראל
בישראל ניתן למצוא לא מעט מבנים בסגנון הברוטליזם, שהשתלב היטב בנוף המקומי בזכות השימוש בבטון החשוף המתאים לאקלים החם. בין הדוגמאות הבולטות:
- בניין העירייה בתל אביב – מבנה מסיבי עם צורה מודולרית אופיינית לסגנון.
- הספרייה הלאומית בגבעת רם – שילוב של קווים נוקשים לצד תכנון פנימי המותאם לשימוש פונקציונלי.
- בית ההסתדרות בתל אביב – אחד מהמבנים הברוטליסטים המרשימים בארץ, עם חזית בטון חשופה וקווים חזקים.
- אוניברסיטת בן גוריון – אוניברסיטת הנגב
- בה"ד 1 – בי"ס לקצונה של צה"ל
הברוטליזם על המסך – הסרט "הברוטליסט"
הסגנון הברוטליסטי זכה לאחרונה גם במה הקולנועית. הסרט "הברוטליסט" (The Brutalist) המציג סיפור על אדריכל (יהודי שעבר שואה באירופה והיגר לארה"ב) שמנסה להביא את החזון הברוטליסטי שלו לידי ביטוי. הסרט מדגיש את הדואליות של הסגנון – מצד אחד, קרירות חומרית ונוקשות צורנית, ומצד שני, עומק רגשי ורצון לביטוי אישי דרך הארכיטקטורה, אומנות של ממש.
הברוטליזם בעיצוב פנים
בעוד שהסגנון הברוטליסטי מזוהה בעיקר עם אדריכלות חוץ, עורר לא מעט ביקורת וננטש בחלקו, הוא ממשיך להשתקף דווקא בעיצוב הפנים. חללים ברוטליסטיים מאופיינים בשימוש בחומרי גלם טבעיים כמובן בטון חשוף, אך לא רק, גם מתכות שונות וזכוכית, לצד ריהוט מינימליסטי וצבעים מונוכרומטיים. כדי לרכך את המראה הברוטליסטי בעיצוב הפנים ואף באדריכלות, הסגנון משולב בשנים האחרונות באלמנטים חמימים כמו עץ, טקסטיל וריהוט בגוונים שונים גם במבני ציבור וגם בבניה הפרטית, בדגש על עיצוב הפנים.
לסיכום
הסגנון האדריכלי הברוטליסטי הוא שילוב בין פונקציונליות ליופי מחוספס. בישראל הוא זכה לנוכחות, והיום הוא משמש כהשראה גם לעיצוב פנים עכשווי. הסרט "הברוטליסט" מציג את הצד האנושי של הסגנון ומוכיח שגם מאחורי קירות בטון נוקשים מסתתר סיפור עמוק ומרגש.
גם בבית שלכם ניתן לשלב במינון גבוה או נמוך את הסגנון הברוטליסטי וליצור עיצוב ייחודי ומעניין שיתאים רק לכם.